Vizită misionară în Geanova Timocului, Serbia
În a III-a zi de Rusalii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, o delegaţiie de preoţi şi diaconi din Episcopiile Caransebeşului şi Severinului şi Strehaiei, condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, au întreprins o vizită misionară la românii din Valea Timocului, Serbia.
Începând cu orele 11.00, în faţa troiţei dintre localităţile Gianova şi Dublijana, s-a oficiat o slujbă de mulţumire de către cei trei ierarhi, în prezenţa unui număr însmenat de români din satele învecinate. Răspunsurile la sfânta slujbă au fost date de către corul parohiei Foeni din arhiepiscopia Timişoarei, venit în Timoc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului. Troiţa în faţa căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire a fost aşezată în anul 2008 şi străjuieşte ruinele unei vechi biserici daco-romane, poate chiar catedrala Episcopiei de Acve, după spusele Chiriarhului locului, informează Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.
Mai multe informaţii a oferit pentru TRINITAS TV, părintele protoiereu Boian Alexandrovici, de la Protoieria Dacia Ripensis: „Este un sat românesc din Valea Timocului. Lângă acest sat, am primit ca şi donaţie de la un credincios al nostru, terenul pentru construirea unei Biserici româneşti. Nu întâmplător pe acest teren se află ruinele unei Biserici daco-romane. Vrem să se ştie că legătura dintre comunitatea noastră şi Patriarhia Ortodoxă Română, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care ne-a susţinut întotdeauna şi ne ajută în continuare, nimeni nu o va putea desface”.
Tot ieri, corul bisericesc al Parohiei Foeni din Arhiepiscopia Timişoarei a susţinut un concert de pricesne şi tropare închinate praznicului Rusaliilor. Un program muzical a fost oferit şi de Fanfara românească din Geanova şi rapszozi populari din Valea Timocului.
La finalul sfintei slujbe s-au rostit cuvântări de către cei trei ierarhi. La ceas de seară delegaţia românească a poposit la biserica din Malainiţa. Părintele Protopop de aici a mărturisit că a doua biserică ctitorită este în localitatea Isacova, pe valea Moravei, iar altă biserică se ctitoreşte în localitatea Busur de pe aceeaşi vale. Totodată sfinţia sa a ţinut să menţionaze faptul că în protopopiatul Daciei Ripensis sunt organizate 20 de comunităţi parohiale, chiar dacă în zonă sunt 145 de sate româneşti şi 48 de sate mixte româno-sârbeşti care nu au dreptul la serviciul divin în limba română.
Românii din Valea Timocului au fost văduviţi de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduşi preoţi sârbi. Biserica Parohiei româneşti din Mălainiţă, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Române, şi misiunea actuală a Patriarhiei este un simbol al redefinirii identităţii româneşti a locuitorilor din Valea Timocului şi Valea Moravei.
(preluat de pe situl Bisericii Ortodoxe Romane)
http://www.basilica.ro//ro/stiri/vizita_misionara_in_geanova_timocului_serbia.html